Egy társasház körül számos olyan tevékenység felmerülhet, melyet napi szinten el kell végezni, legyen szó a szezonális őszi levélgyűjtésről, vagy akár a téli hólapátolásról, lépcsők csúszásmentesítésről. Vannak dolgok, amik nem tűrnek halasztást, hiszen például egy közös helyiséget megvilágító izzó cseréjére sem szeret az ember napokat várni, főleg, ha épp egy lépcsőforduló megvilágításán esik így csorba, melyek akár balesethez is vezethetnek.

Ilyen esetekben nagy könnyedséget jelenthet egy olyan megbízható társasházi gondnok, aki a hétköznapok ügyes-bajos dolgai kapcsán rögtön riasztható, és rövidesen meg is jelenik, hogy orvosolja a problémát. De mivel bízható meg a társasházi gondok az izzócserén és a sepregetésen kívül?

  • A fent említett kisebb karbantartási feladatok elvégzéséért is felelős, amibe beletartozik például a hulladékgyűjtők mozgatása is.
  • A társasházi gondnok felelőssége az épület berendezési tárgyainak és felszerelésének üzemképes állapotának fenntartása, melyhez elengedhetetlen a folyamatos állapotfelmérés.
  • Amennyiben vállalkozók érkeznek a társasház területére, akár karbantartásról, akár felújításról van szó, a társasházi gondnok feladata, hogy fogadja őket, és rendelkezésükre bocsásson mindent, ami fontos a munkavégzéshez.
  • A közművekkel való kapcsolattartást is neki kell intéznie, ahogyan arról is gondoskodnia kell, hogy az óraállások le legyenek olvasva.
  • Jelentős előnye még a társasházi gondnok foglalkoztatásának az ügyelet, mely során bármikor behívható, ha káreset történt. Ilyenkor elsődleges feladatai közé tartozik a káreset jelentése, valamint a kármentesítési feladatok -, mint például vízcsap elzárása – megkezdése is.

A jó társasházi gondnok erényei közé tartozik, hogy kiváló műszaki érzéke van, megbízható, könnyen elérhető, rugalmas, és könnyen kommunikál a társasház lakóival, tulajdonosaival.