A társasházak nagyobb többsége nem rendelkezik saját zöld területtel, de a szerencsésebbek, ha lehet ezt mondani élvezhetik, persze ez némi áldozattal is jár, hiszen a közös költségből kell fedezni a gondozást, amely esetenként növelheti is a közös költség lakásonkénti díját. Amennyiben a társasházban van vállalkozási mérlegképes könyvelő, akkor az elszámolhatóságát is könnyen beilleszthetjük a társasházkezelés rendszerébe és a közös képviselő által ezek a költségek felügyelhetőek is, ebben a felelőssége csak az, hogy ne terhelje túl az éves költségvetést.

Mint mindent ezt is a társasházkezelők(közös képviselő) adja ki a társasházi gondnoknak, Az ellenőrzés, esetenként a karbantartása, locsolása pedig ezáltal a társasházi gondnoknak ad plusz feladatot. Jobb esetben ez a feladat is kiadható a lakóknak ugyanúgy, ahogyan a folyosók és lépcsőházak szakaszonkénti takarítása, ha nem akarják kiadni külső vállalkozásnak a költségek csökkentése érdekében.

Abban az esetben, ha mégsem adják ki a rendszeres gondozást is egy szolgáltatónak, akkor is mindenképpen érdemes a terület kialakítását egy szakemberre bízni. Ennek eldöntése is az éves közgyűlésen, vagy a lakógyűlésen dönthető el. Olyan esetről is hallottunk már, hogy az egyik lakó vállalta magára ezt a feladatot a közös költség mentessége fejében. A terület nagyságától és a növények igénye szerint változó lehet, ha túl sok a növény, akkor elengedhetetlen a rendszeres kertészi szakértelem.

Az öntözőrendszerek ma már elengedhetetlenek egy kert létesítésénél. Általánosságban elmondható, hogy a terület nagyobb része gyepes terület, hiszen a túl sok növény nagyobb gondot jelent, nemcsak a növekedéskor, hanem az átláthatóságát is erősen akadályozza. Egyszeri nagyobb költséggel megoldható a területen öntözőrendszert kialakítani, amely bár kényelmi szolgáltatás, annak felügyelete és időnkénti karbantartása mindenképpen szükséges.