Ahhoz, hogy egy vállalkozás a törvényi előírásoknak megfelelően működjön nem elég a bevételi forrás iránya, hiszen a bevétel és kiadás egyensúlya egy szakképesítés nélküli vállalkozó kedvű személy is átlátja, de mérlegképes könyvelő nélkül hamar vakvágányra futhat. A mérlegképes könyvelő feladatok nem merülnek ki abban, hogy az elsődleges pénzügyi adatok összegyűjtése érdekében adatbeviteli és adatellenőrzési feladatokat végezzen a számviteli nyilvántartásokhoz, amelyet elsősorban az adóhivatal felé kell jelenteni.

Nagyon sok esetben a vállalkozást készítő számára ismeretlen dolgokban kell segítségére lenni a könyvelőnek. ezek közé tartozik a tárgyi eszközök, anyagok és termelés analitikus könyvelése. Időszaki jelentések határidőben történő elkészítése, leadása és az erre irányuló adatokra való figyelemfelhívás is a mérlegképes könyvelő kezében van.

A feladatok egy része szinte láthatatlanul is a vállalkozást segíti elő és a haszon és a hasznosság elvében pontosan kimutatható, a vállalkozás, befektetés kifutásának ideje, egyszóval a nyereségesség. Senki nem szeret úgy vállalkozni, hogy az adatok alapján végtelen veszteséget termeljen. A statisztikák segítenek abban változtatni a kigondolt koncepción, hogy az minél előbb váltsa be a hozzá fűzött reményeket.

Mérlegképes könyvelő feladatok

Ezen felül a mérlegképes könyvelő feladatok itt nem állnak meg. A folyamatosság jegyében szükséges a mérleg és eredménykimutatás, a szabályszerűségek vizsgálata a törvény és a társasági szerződés betartásának ellenőrzése, az éves beszámolók készítése, véleményezése.
A teljesség igénye nélkül persze, hiszen ezen felül még a vállalkozás formájától függően sok feladat lehet, amely nem áll meg a házipénztár kezelés és a pénzkezelési szabályzatok elkészítésénél sem. Főként saját termék előállításánál a legfontosabb a termékek és szolgáltatások fajlagos költségének meghatározására szolgáló rendszer kialakítása és ellenőrzése, vagy az üzleti és cégérték számítása.

A könyvelőnk kiválasztása nem könnyű feladat. A legtöbb esetben az ajánlással, vagy a családi kapcsolatok által szerzett szakember is rossz irányba vezethet, ha nem elég a szakértelme. A jó könyvelőnek nem feltétlenül kell empatikusnak lenni, de sokszor jobban látja a lehetőségeket, mint a vállalkozó maga, aki kitalálta a vállalkozást. Hallgassunk tehát a könyvelőnkre és ne szégyelljük, ha nem értünk hozzá, ezért van ő velünk és ezért fizetünk.